Coș cumpărături
Coș cumpărături
Transport gratuit, în România, pentru comenzi peste 300 lei
Transport gratuit, în România, pentru comenzi peste 300 lei

Bocancii

     Bocancul este poate cel mai important echipament de munte si de aceea trebuie ales cu mare atentie. Ca orice alt echipament, la alegerea bocancilor trebuie avute in vedere tipul si durata traseelor pe care vrei sa le faci si anotimpul in care vrei sa ii folosesti.

 

     In functie de aceste considerente, bocancii se clasifica in 3 mari CATEGORII:

 

1. Semighete sau bocanci de tura usoara

2. Bocanci de 3 sezoane

3. Bocanci de iarna

 

1. SEMIGHETELE

Sunt destinate turelor usoare, de 1 zi, maxim 2, pe teren neaccidentat. Au talpa flexibila, si exceleaza in confort, comoditate si respirabilitate.

 

2. BOCANCII DE 3 SEZOANE

     Asa cum le spune si denumirea, pot fi folositi practic pe tot parcursul anului, mai putin iarna. Sunt destinati turelor moderate ca lungime, pe teren moderat ca dificultate si accidentare. Sunt mai durabili decat semighetele si ofera un suport mai bun al piciorului datorita talpii ceva mai rigide. Teoretic, pot fi folositi si iarna in plimbari scurte sau pe ghetari, impreuna cu coltari cu prindere universala.

 

2. BOCANCII DE IARNA

     Sunt conceputi pentru ture alpine pe timp de iarna, sunt complet rigizi (talpa rigida), sunt durabili, cu un suport excelent al piciorului si ofera un înalt grad de protectie a gleznei si piciorului. Au galosare pe toata lungimea. Anumite modele au rama doar la calcai (pot fi folositi doar cu coltari cu prindere semi-automata) iar altele au rama atat la calcai cat si la varf (pot fi folositi cu coltari cu prindere automata).

 

PARTILE COMPONENTE ALE BOCANCILOR:

 

1. TALPA

     Talpa difera in functie de destinatia bocancului si de anotimpul in care se foloseste.

 

     Pentru vara este recomandata o talpa flexibila. Cu cat se extinde folosirea bocancului in celelalte anotimpuri, cu atat talpa devine mai aderenta si mai rigida, ajungand ca in anotimpul de iarna sa aiba o rigiditate maxima pentru o buna stabilitate pe zapada.

 

     Cea mai populara talpa este Vibram®, dar trebuie sa stiti ca exista o multitudine de tipuri. Cu cat este mai tehnic bocancul, cu atat talpa are componente mai dedicate unei anumite activitati. Producatorii bocancilor tehnici, din ultimele generatii, cum ar fi Garmont sau La Sportiva, detaliaza in descrierea bocancilor aceste componente si rolul lor.

 

2. FATA BOCANCULUI

Materialul fetei bocancului poate fi:

  • Tesatura sintetica si bucati de piele. Bocancii din aceasta combinatie sunt usori si respirabili, ceea ce-i face ideali pentru anotimpurile calde si turele scurte – medii ca lungime. Aceasta combinatie este insa mai putin impermeabila decât pielea pura. Cordura® este o tesatura sintetica, din nailon, foarte rezistenta, utilizata de multe ori la realizarea bocancilor. O alta varianta, foarte usoara si flexibila, este plasa sau mesh-ul.
  • Integral din piele. Pielea dintr-o singura bucata este mult mai rezistenta la apa si durabila, insa nu este la fel de usoara sau respirabila ca si combinatia anterioara. Se adapteaza un pic mai greu la picior.

 

Alte elemente:

-          Galosarea – se face la intersectia dintre fata bocancului si talpa, cu cauciuc foarte rezistent, si are rolul de a proteja suplimentar in special varful bocancului, si de a oferi o rezistenta sporita.

-          Siretul – exista varianta de insiretare pana la varful bocancului, ceea ce ofera o mai mare adaptabilitate la forma proprie fiecarui picior. O alta „smecherie” este existenta unei mici „bilute de rulment” in capsa prin care trece siretul, astfel incat in momentul in care tragi de siret, se strange uniform pana la varf.

-          Partea de la glezna a bocancului – la bocancii de iarna este cea mai inalta varianta, la cei de vara este comod daca sunt mai decupati in spate.

 

3. MATERIALUL INTERIOR

  • Captuseala bocancilor poate fi din piele sau material textil.
  • Brantul este partea din interior pe care sta talpa piciorului; forma acestuia este anatomica, mai ridicata in regiunea plantara (bolta piciorului); o mare parte din bocanci are brantul detasabil, foarte util la aerisire si uscare; un brant popular este Ortholite®.
  • Membranele de impermeabilizare (cum ar fi GoreTex®) sunt folosite in alcatuirea multor bocanci pentru a le asigura impermeabilitatea. Calitatea impermeabilizarii depinde de tipul de bariera folosit, materialul care o protejeaza si cat de bine sunt intretinuti bocancii. Unii producatori au propriile lor membrane, patentate sub diverse denumiri. Puteti avea incredere si in aceste membrane, daca vedeti ca bocancii respectivi sunt lucrati bine la restul componentelor.

 

Sfaturi:

  • Atunci cand alegi o pereche de bocanci, trebuie neaparat sa ii probezi. Anumiti bocanci pot fi nepotriviti pentru forma piciorului tau si, drept urmare, pot fi incomozi.
  • Cand mergi sa probezi, ia cu tine o pereche de sosete din cele cu care mergi pe munte.
  • De regula, bocancii trebuie luati cu un numar mai mare decat masura pe care o porti la pantofii de oras. Insa anumite calapoade difera de la firma la firma, asa ca la proba iti vei da seama cel mai bine ce masura ai nevoie.

Cele mai vizitate produse