Coș cumpărături
Coș cumpărături
Transport gratuit, în România, pentru comenzi peste 300 lei
Transport gratuit, în România, pentru comenzi peste 300 lei

Sacul de dormit

   Sacul de dormit

   Avand o greutate relativ scazuta, sacul de dormit iti permite sa iti fie cald si bine in ciuda frigului unei nopti la altitudine. Preturile sacilor de dormit difera in mare in functie de raportul proprietati termice si greutate.

   Principiul termic al sacilor de dormit se bazeaza prin mentinerea unui strat de aer care nu circula in jurul corpului tau. Acest aer este incalzit de temperatura corpului, iar sacul formeaza o bariera intre acest aer si solul mai rece sau aerul exterior. Cu cat este mai putin aer de incalzit cu atat te incalzesti mai repede, in acelasi timp acest lucru ajuta si la pastrarea aerului cald mai bine.

   Clasificarea temperaturii sacilor, standarde EN si metodologie

   Modalitatea de clasificare a sacilor de dormit nu este standard (sau cel putin nu este masurata dupa standarde la toti sacii de dormit) iar din aceasta cauza temperaturile indicate la unii saci s-ar putea sa difere de cele reale. Temperatura de comfort inseamna temperatura la care un sac de dormit ii va tine de cald unui individ mediu (d.p.d.v. statistic).

   Aceste clasificari, chiar si cele standard, pot sa difere in functie de metabolismul coprului tau. Spre exemplu, ele difera de la femei la barbati (in medie femeile sunt mai friguroase decat barbatii). Cel mai bine este ca sa luati aceste clasificari ca un ghid, nu ca si garantate.

    Norma EN 13537 se foloseste pentru clasficiarea temperaturii. Acest protocol de testare este deja in functiune de cativa ani in Europa.

   Temperaturile indicate pe sacii de dormit, conform normei EN 13537 sunt calculate cu un manechin echipat cu senzori de temperatura si radiatoare imbract cu tricou cu maneca lunga, izmene, soseste pana la genunchi si caciula. Acest manechin este incalzit pentru a simular incalzirea corpului uman iar masuratorile sunt facute la suprafata pielii manechinului.

   Folosirea acestei metodologii produce clasificari ale temperaturii in care poti avea incredere si te ajuta sa compari sacii de dormit produsi si de alte firme conform acestor standarde.

   Factorii ce afecteaza confortul termic

In afara de sacul de dormit, urmatorii factori ar putea influenta caldura si comfortul :

 • Izoprenul - salteaua de dormit izolanta
 • Cortul
 • Metabolismul corpului – poti fi friguros sau te poti incalzi mai repede decat altii
 • Sexul – femeile in general prefera saci de dormit mai caldurosi
 • Imbracaminte – ce porti pe tine in interiorul sacului de dormit  poate face diferenta (excemplu : pantaloni de corp vs. pantaloni de polar)
 • Gluga – sacii de dormit cu gluga sunt mai utili in noptile reci pentru ca retin caldura mai bine la nivelul capului
 • Hidratarea – starea de hidratare poate afecta temperatura corpului (pont : bea ceva cald inainte de culcare)

   Ce clasificari de temperatura sa aleg ?

   Sacii de dormit ce respecta standardele EN pot oferi increderea in a avea temperaturile de comfort corecte. Pentru cele care nu au specificate aceste standarde este indicat sa va luati o marja de 2-3°C.

   In noptile calde la toti sacii de dormit puteti intotdeauna aduce un plus de ventilatie folosind fermoarul dublu pentru a deschide sacul la picioare, sau prin folosirea acestuia pe post de patura, cu fermoarul deschis de tot.

  

   Mai jos poti gasi niste reguli de baza despre cum sunt categorisiti sacii de dormit :

 • Saci de dormit de vara - temperatura de comfort peste +1°C, extrema -6°
 • Saci de de dormit de 2-3 sezoane - temperatura de comfort intre -4°C si +1°C, extrema -15°
 • Saci de dormit de iarna, 3-4 sezoane - temperatura de comfort intre -15°C si -5°C, extrema -28°
 • Saci de dormit cu puf

 

   Sacii de dormit feminini

   In ultimii ani adaptarea sacilor de dormit pentru femei a crescut foarte mult. Acesti saci sunt special creati si lucrati pentru a satisface conturul feminin. Comparat cu sacii de dormit barbatesti, cei feminini au de obicei caracteristicile:

 • Lungime mai mica
 • Mai ingusti
 • Porpotional mai lati in jurul coapselor
 • Izolatie termica mai puterinca in partea superioara si la picioare

   Izolatie termica : puf sau sintetic ?

   Izolatia termica a sacului de dormit (umplutura) nu produce caldura, in schimb functioneaza prin minimizarea pierderilor caldurii pe care corpul tau le produce in timp ce dormi. Pentru acest lucru exista 2 tipuri comune de izoloatie termica : puf si izolatie sintetica (fibra sintetica).

   Puful

   Puful folosit la sacii de dormit este de rata sau gasca, colectat de pe burta acestora. Aceasta fibra naturala este un izolator exceptional. Puful de calitate superioara de obicei este colectat de la gaste deoarece puful acestora ofera o putere de acoperire mai mare. Puterea de acoperire se refera la numarul de centimetri cubi ocupati de 1 gram de puf. Cu cat este mai mare acest numar, cu atat este nevoie de mai putin puf pentru a obtine clasificare de temperatura dorita. Pentru ca acest puf nu se gaseste la tot pasul, de obicei pretul creste odata cu calitatea.

   Dacă se umezeşte, puful îşi pierde calităţile termoizolatoare; dacă se udă, este aproape imposibil de uscat în decursul unei drumeţii montane. Nu este recomandat în climat umed, şi de regulă este mai scump decât un sac cu umplutură sintetică. Puful de pinguin nu se mai foloseşte pe post de umplutură. Acest animal este ocrotit.

   Sacii de dormit de calitate superioara vor folosi un material de acoperire tratat pentru a respinge apa (DWR). DWR-ul ajuta apa sa alunece in loc sa se imbibe in material. In plus, unii saci de specialitate tratati cu DWR  sunt impermeabili si pot fi folositi in umezeala fara probleme.

   Izolatia termica sintetica (fibra sintentica)

   Izolatia termica sintetica (de obicei poliester) retine mai multa caldura chiar si cand sacul este ud, deci este o alegere mai buna in climate umede. Fibrele se usuca mai repede, sunt non-alergice, iar sacii de calitate pot ajunge la greutati apropiate de ale celor cu puf. Dezavantajele sacilor sincetici este ca ofera mai putina comfort termic comparativ cu greutatea lor, in plus puterea de izolatie a acestora scade cu fiecare impachetare a acestora in sacii de compresie. Sunt mai multe tehnologii si brand-uri pentru acest tip de izolatie, dar factorii de baza sunt daca filamentul este scurt sau continuu.

   Fibra sintetica, cu filament scurt (de ex. PrimaLoft) este o alegere excelenta. Aceste filamente sunt impachetate dens pentru a impiedica pierderea de caldura. Aceasta face ca sacul de dormit sa se simta moale si flexibil, similar cu un sac umplut cu puf. De asemenea aceasta ajuta ca si compresia acestuia sa fie mare, dar au si un dezavantaj : sunt mai putin rezistenti in timp.

   Fibra sintetica, cu filament continuu (de ex. Polarguard) este compusa dintr-un filament continuu mai gros care are o rezistenta sporita. Acesti saci de dormit ofera o senzatie mai dura, si ofera compresie mai mica fata de cei din fibra sintetica, cu filament scurt.

   Alti parametri ai fibrei sintetice care ar trebui luati in considerare este cate gauri exista in fiecare filament si daca sunt umpluti cu material superior pentru izoloare termica (filamentul cu gauri pe interior se numeste holofibra).

   Ce timp de izolatie termica vi se potriveste ?

   Pentru un pret mai mic si o performanta buna alegeti sacii de dormit din fibra sintetica. Cei cu fibra sintetica, cu filament scurt ofera o compresabilitate excelenta, pe cand cei cu fibra sintetica, cu filament scurt sunt mai aerisite si mai durabile. Fibra sintetica este mai potrivita pentru un mediu umed.

   Tineti cont de greutarea sacului, dar nu omiteti faptul ca un sac cu fibra sintetica usor (in jur de 1kg) va fi cel mai probabil un sac de vara.

   Pentru o incalzire, compresabilitate si durabilitate mai mare alegeti sacii de dormit din puf. Cu toate ca sunt mai scumpi, isi merita investitia pe termen lung.

Cele mai vizitate produse