Coș cumpărături
Coș cumpărături
Transport gratuit, în România, pentru comenzi peste 300 lei
Transport gratuit, în România, pentru comenzi peste 300 lei
Filtre produse
Producator

Carte: Între două lumi, autor: Viorel Nicolaescu

Preț cu TVA: 39 RON
Stoc epuizat
Contactează-ne
Cod produs: 148721
Producător: Romania Pitoreasca
 

Colecția Verde: „ÎNTRE DOUĂ LUMI” de Viorel Nicolaescu

Coperta cărții ni-l înfățișează pe alpinistul-medic (sau, dacă vreți, pe medicul-alpinist) Viorel Nicolaescu escaladând traseul „Lupul cel Rău” din Postăvarul. Se întâmpla asta pe la sfârșitul anilor ’70, cu puțin timp înainte ca temerarul cățărător să scape de „raiul comunist”, stabilindu-se în SUA. Fotografia a fost realizată de un alt prestigios alpinist, Mihai Pupeza, și el un „optant al lumii libere” (prin defileul Dunării!). Într-un fel, am decodat din capul locului „miezul” titlului, alte înțelesuri și fandări urmând să le descoperiți direct, printr-o lectură liber aleasă.

Înainte de toate, ar mai fi de adăugat câteva amănunte în plus despre autor, evadarea lui privându-l, pe plan național, de o notorietate pe care ar fi meritat-o cu prisosință ținând cont de performanțele lui alpinistico-medicale (și viceversa!). Așadar, Viorel Nicolaescu s-a născut la Craiova, în 1939. A urmat Liceul Sf. Sava din București, iar din 1955 Facultatea de medicină generală din Capitală, pe care a absolvit-o în 1961. A profesat la Cheia, la Măneciu Ungureni, apoi a intrat preparator la Institutul de Inframicrobiologie, după care cercetător la Institutul de Medicină Internă „N. Gh. Lupu”. Doctor în științe medicale, în anul 1974, a obținut o bursă OMS în Marea Britanie, lucrând cu acest prilej în spitale din Londra, Glasgow și Edinburgh. În 1981, a emigrat în SUA, unde și-a exersat profesia în spitale, în învățământ medical, cât și în propriul cabinet din Manhattan.

Și-a început pasiunea montană în anii ’60, rămânând alpinist nealiniat. A parcurs cele mai dificile trasee din țară, inaugurând și premiere de mare dificultate. A participat la expedițiile românești din Caucaz (1974) și Chamonix (1979).

După emigrarea în SUA și-a continuat activitatea alpină în multe zone vestite din Statele Unite, Franța, Spania, America de Sud.

Acest profil reprezintă, cumva, și osatura cărții, plină de evenimente de tot felul, de întâmplări care ating, uneori, limite de-a dreptul interzise, de încercări teribile, între care și una grea de tot, când doctorul alpinist devine… pacient cu vreo opt fracturi. Desigur, riscurile unei pasiuni pline de îndârjire și avânt. Nu în ultimul rând, „Între două lumi” este și o radiografie – rostuită în chip chirurgical – a alpinismului românesc din ultimii 60 de ani (cu bătaie!). În paginile cărții întâlnim – atât printre cuvinte, cât și în vitrina imaginilor (circa 50 în total) – eroi de prim rang ai pereților de piatră carpatină, și nu numai, cu care Viorel Nicolaescu și-a trăit frumoasele, palpitantele aventuri montane: Nae Moldovan, Miki Aniția, Niculae Baticu, Ciprian Foiaș, Puiu Dimache, Emil Coliban și mulți, mulți alții.

Apropo: Prefața – „o luxoasă poartă de intrare în carte” – este semnată de medicul-alpinist Puiu Dimache (Italia), Postfața – finis coronat opus! – aparținând, desigur, tot unui alpinist, Mircea Săndulescu. Și ca echipa să fie completă, musai trebuie amintit Radu Stoian, redactorul cărții. Care carte – apărută cu numărul 31 în Colecția Verde a editurii România pitorească – are 272 de pagini și costă 30 de lei (fără bătaie!)… În două-trei zile vom reveni și cu alte detalii.

Să mai spunem doar că Viorel Nicolaescu – pensionar ce-și împarte timpul între apartamentul din Manhattan și cel din București – tocmai a părăsit țara în prima zi a acestei săptămâni, întristat, între altele, de inexistența unei perspective imediate a lansării excelentei lui cărți. Avatarurile molimei care ne și însingurează. De-ar fi numai atât. Și doar pe pământ…

Iată și câteva dintre Premierele lui Viorel Nicolaescu:

Peretele Coștilei:
-Traseul Poseidon, 5A
-Traseul Scorpionului, 5B-6A

Peretele Vulturilor: Traseul Innominata, 5B-6A

Peretele Sudic al Postăvarului:
-Muchia Salamandrei, 4B
-Stânga marelui H (neterminat), 5B
-Muchia Căprioarei, 4B
-Muchia Iepurașului, 5A
-Traseul Mielului cel blând, 5A
-Lupul cel Rău, 5B
-Traseul Ulise, 6A
-Traseul Calypso, 6A
-Traseul Exodus, 5B
-Diedrele din Fața Înaltă, 5B-6A.

 

MIHAI OGRINJI, 29.10.2021

Alte produse din această categorie

Cele mai vizitate produse