Magazine: Cluj 0264-433.946; Bucuresti 021-311.3028
Magazine: Cluj 0264-433.946; Bucuresti 021-311.3028 On line 0264-265.456, 0744-666.852, 0720-666.852
Coș cumpărături
Coș cumpărături
Transport gratuit pentru comenzi peste 200 lei
Transport gratuit pentru comenzi peste 200 lei
Filtre produse
Producator

Carte: Cartea Muntilor, autor Bucura Dumbrava

Preț cu TVA: 20 RON
Stoc epuizat
Producător: Romania Pitoreasca

Detalii


Nu doar iubitorii de munte trebuie să aibă cât mai la îndemână „Cartea Munţilor”’ una dintre lucrările de căpătâi ale literaturii noastre turistice. Ci oricare cititor obișnuit, indiferent de vârstă, fiindcă autoarea, celebra Bucura Dumbravă, are în vedere nu doar altitudinile alpine otova, cu tot ce reprezintă ele, ci şi, metaforic vorbind, muntele dinăuntrul fiecăruia dintre noi. Nu poţi cuceri potecile montane, pereţii de piatră, piscurile înalte dacă, într-un fel sau altul, nu urci şi muntele din tine. Este, de fapt, aspirația sublimă şi divină – ca să păstrăm spiritul cărții – a fiecărei existențe umane.
„Cartea Munţilor” tocmai a apărut în „Colecţia Verde” a Editurii „România pitorească”. Este pentru prima dată, de la ultima ei ediție (a III- a) din 1943, când vede lumina tiparului într-o formă integrală, neavând nici un rând sau cuvânt cenzurat. Este un veritabil eveniment.
Dar, poate vă întrebați, cine a fost, totuşi, Bucura Dumbravă?
S-a născut la Bratislava, în anul 1868, purtând numele de Fanny Seculici (uneori apare şi cu o altă ortografie). Cinci ani mai târziu familia i se stabileşte la Bucureşti, lucru obișnuit în epocă, datorită domnitorului (din 1883, rege) Carol I, în preajma căruia au venit numeroși alogeni, de expresie germană, mai cu seamă.
Capitală avea să-i fie întâlnirea cu Carmen Sylva – numele literar al Reginei Elisabeta -, cea care o descoperea, ca începătoare într-ale poeziei, pe adolescenta Ștefania Seculici, încurajându-i drumețiile montane, scrisul şi apropiind-o de Curtea Regală şi cercul ei de prietene. Tot Carmen Sylva este cea care o „nășește”, dându-i pseudonimul de scriitoare – Bucura Dumbravă.


„Cartea Munţilor”, ca şi celelalte scrieri rânduite în acest volum, reprezintă o fascinantă piatră de temelie pentru literatura de turism din România. Dincolo de trecerea anilor – care, desigur, lasă unele urme inerente – aceste fermecătoare pagini emană ceva din candoarea, prospețimea şi trăinicia Vârfului şi Lacului Bucura. Este însuși spiritul Muntelui, cu tot ceea ce, văzut şi nevăzut, ne cheamă la el…
Mihai OGRINJI

Alte produse din această categorie

Cele mai vizitate produse

  • Saltea Izopren Yate Eva Comfort Wide 14 mm GumSaltea Izopren Yate Eva Comfort Wide 14 mm Gum
  • Sac de dormit cu puf Marmot HeliumSac de dormit cu puf Marmot Helium
  • Manusi La Sportiva TechManusi La Sportiva Tech
  • Geaca Softshell Milo SubaGeaca Softshell Milo Suba
  • Piolet Grivel G ZeroPiolet Grivel G Zero
  • Piolet Singing Rock Bandit HammerPiolet Singing Rock Bandit Hammer
  • Rucsac Osprey Kamber ABS 42Rucsac Osprey Kamber ABS 42
  • Cagula Black Diamond CoEfficientCagula Black Diamond CoEfficient