Coș cumpărături
Coș cumpărături
Transport gratuit, în România, pentru comenzi peste 300 lei
Transport gratuit, în România, pentru comenzi peste 300 lei

Rucsacuri - litraje, materiale, utilizari

     Alege-ti rucsacul in functie de destinatie si de durata turei. Pentru o iesire de o zi, alege un rucsac pana la 35l. Daca ramai peste noapte, vei avea nevoie de un rucsac pana la 45l. Daca pleci pentru o saptamana sau mai mult, vei avea nevoie de un rucsac mai mare de 45l.  

La rucsacii de aceelasi litraj, verifica dimensiunea spatelui, astfel incat sa iti fie comod, iar greutatea sa fie preluata de solduri, mai mult decat de umeri.

 

Elemente importante ale unui rucsac

 

  1. Spatele  

Forma anatomica a spatelui este esentiala pentru confort.

Rucsacii pentru oras au o forma mai simpla a spatelui, din burete.

Rucsacii de munte au in principal doua variante:

-         Spate preformat. Materialul folosit este un burete cu densitate mare, proiectat cu o forma anatomica. Cei mai multi rucsaci au niste canale in intreriorul buretelui, care folosesc la ventilatia spatelui.

-         Spate cu plasa. Doua bare verticale, usoare, din aluminiu, tensioneaza o plasa care pastreaza rucsacul la distanta de spate. Este varianta cea mai “racoroasa”

Materialul care imbraca spatele rucsacului este un material care respira, poate fi si plasa (mesh).

Dimensiunea spatelui, masurata de la umeri pana la baza rucsacului, este foarte importanta pentru confort. Unii rucsaci au aceasta parte reglabila. Alti producatori, cum ar fi Osprey sau Gregory, produc rucsacii pe marimi.

 

  1. Bretelele: forma, latimea si materialul lor sunt elementele importante. De exemplu, daca bretelele au o distanta mare intre ele in punctul din care pleaca (de la baza gatului) ele vor fi comode unei persoane cu spate lat, dar o persoana cu spate ingust (fetele, de obicei) vor fi incomodate la miscarea umerilor. Bretelele trebuie sa fie suficient de late si de moi ca sa nu taie pe umeri. Dar daca vor fi prea moi, se voi indoi. Materialul cu care intra in contact cu umerii trebuie sa fie unul care respira
  2. Chinga de la brau: Multe modele noi de rucsaci au doua buzunare mici cu fermoar pe chinga de la brau, foarte utile pentru chei sau maruntisuri. Chinga de la brau are rolul de a transfera greutatea rucsacului de pe umeri pe solduri.
  3. Compartimentarea si buzunarele

             - Rucsacii de litraj mic au de obicei 1-2 compartimente principale si mai multe buzunare mici. Accesul in rucsac se face prin partea superioara.

            - Rucsacii de litraj mediu au un compartiment principal si mai multe buzunare mici, accesul se face de obicei prin partea superioara. Unele modele au un fermoar vertical pe partea frontala sau au acces si prin partea din spate.

            - Rucsacii cu sistem de hidratare au un buzunar in interior, paralel cu spatele, in care incape un rezervor pentru apa din material flexibil. Acest rezervor se aseaza mult mai bine in rucsac decat o sticla cu apa. Rezervorul are atasat un furtun flexibil, care are iesire prin partea superioara a rucsacului si se poate prinde pe una din bretele.

           - Rucsacii de litraj mare au un buzunar cu fermoar la baza, in care se depoziteaza sacul de dormit. Accesul in compartimentul principal se face prin partea superioara. Capacul are 1-2 buzunare si este de multe ori detasabil.

  1. Chingile de compresie au rolul de a micsora volumul rucsacului.  Sistemele de atasare a diverselor echipamente pe exteriorfolosesc pentru fixarea betelot, a pioletilor, a castii, materiale care nu pot fi ambalate in rucsac. Acestea trebuie fixate in asa fel in asa fel incat sa nu se balanseze si sa nu incomodeze in timpul mersului.
  2. Materialele: materialele textile, fermoarele, buretele, barele (rezistenta, greutate, calitati) - acestea depind de producator si influenteaza in mod important pretul rucsacului. Rucsacii cei mai scumpi sunt cei realizati din materiale usoare si rezistente. Un amanunt important: fermoarele YKK sunt cele mai bune.

 

 

Noi am organizat rucsacii pe urmatoarele Categorii:

  1. Rucsacii de oras au un volum pana la 30l, in interior au unul sau mai multe buzunare si organizator pentru diverse obiecte mici. Folositi acesti rucsaci daca obisnuiti sa umblati imbracati in tinuta sport sau cu bicicleta chiar si in oras.
  2. Rucsacii pentru laptop sunt rucsaci pana la 30l, potriviti pentru oras, care au in plus o husa speciala pentru a proteja laptopul.
  3. Rucsacii de tura de 15-35l sunt potriviti pentru ture de o zi. Acesti rucsaci au spatele cu forma ergonomica, comoda, au chinga cu care se fixeaza la brau si o alta chinga pentru fixat la piept, astfel incat miscarile sa nu iti fie incomodate de rucsac.

      4.   Rucsacii de tura de 36-45l au mai multe destinatii:

  • iesiri de 2-3 zile, cu una sau doua nopti;
  • transportul echipamentului pentru alpinism;
  • transportul echipamentului pentru schi de tura;
  • rucsacii ultrausori (cu greutate foarte mica) din aceasta categorie sunt potriviti pentru ture extreme.

 

  1. 5.     Rucsacii de munte de 46-60l, si de asemenea si rucsacii mai mari de 60l sunt proiectati pentru ture lungi, in care este nevoie sa transporti mult echipament. Un rucsac mare proiectat bine transfera greutatea de pe umeri pe solduri, iar spatele rucsacului are o forma ergonomica, pentru a fi cat mai comod
  2. 6.     Rucsacii pentru bicicleta au spatele ventilat, special pentru a ajuta la uscarea rapida a transpiratiei. Au puncte reflectorizante pe partea frontala, pentru ca biciclistul sa poata fi vazut bine in trafic.
  3. 7.     Rucsacii cu sistem de hidratare inclus au litraj mic, sunt proiectati in special pentru ture cu bicicleta, alergare sau ture scurte.
    1. 8.     Rucsacii pentru snowboard au cate doua chingi cu trident pe partea frontala pentru a putea transporta placa.
    2. 9.      Rucsacii pentru copii au volum mic, sunt usori si potriviti cu inaltimea copiilor. Pot fi folositi la gradinita, sau in excursie, daca doriti sa ii invatati sa aiba bagajul propriu.
    3. 10.   Rucsacul pentru transportul copilului va este de folos atunci cand aveti copil mic dar nu doriti sa renuntati la excursii sau ture la munte. Copilul va avea un loc cu priveliste buna, va sta confortabil si va invata placerea plimbarii in natura.
    4. 11.    Genti pentru acte, genti pentru laptop, genti pentru schiuri; truse pentru transportul obiectelor de toaleta, trusa pentru medicamente, borsete si genti mici; huse de ploaie pentru rucsaci si o husa speciala in care se poate pune rucsacul pentru a-l proteja in timpul transportului cu avionul; portmonee si port acte

Cele mai vizitate produse